Nyttig informasjon om Lensbaby-systemet

Lensbaby-nettsida er proppet med informasjon om optikken, objektivene og tilbehøret. På hver oppslagsside vil du finne både tekst, bilder og video som demonstrerer og forklarer effekten til hver gjenstand. Videoene er i tillegg samlet som tematiske spillelister på YouTube. De som står bak Lensbaby — grunnleggeren Craig Strong og de ansatte — driver dessuten facebookgruppa Lensbaby Unplugged,* der man kan spørre og grave etter hjertets lyst og få grundige og informative svar. For min egen interesse har jeg samlet noe av informasjonen som kanskje ikke er umiddelbart tilgjengelig andre steder, her på denne siden.

* Det bør bemerkes at gruppa kanskje er en av de hyggeligste og mest inspirerende gruppene jeg har deltatt i som fotografinteressert, hiv deg med der om du ikke alt er medlem! I tillegg har jeg en gruppe på norsk; Lensbaby-fotografer, dersom du synes det er enklere å uttrykke seg på morsmålet eller kanskje vil komme i kontakt med andre som bruker Lensbaby her i Norge.

Lensbaby web specs

Lensbaby skiller mellom SWAP OPTICS (optikk som krever en holder for å festes til kameraet) og LENSES (komplette objektiver). Begge system er helmanuelle — inkludert fokus, selv om man kan få hjelp av enkelte kameraers fokus-peaking. Jeg har også lest at noen har effekt av å sette kameraet på blenderprioritet; jeg vil tro at man da må justere kamera-innstillingen for blender parallelt med at man justerer blenderringen på selve objektivet.

Det er verdt å merke seg at full effekt oppnås primært på fullformatkamera, men at kamera med alle typer crop-factor sensor også vil se effektene. Twist60 (se under swap-optikk) er den eneste optikken der effekten på crop-factor er så beskjeden at den ikke anbefales. Det er etter hvert kommet objektiver som er laget spesielt for andre fatninger, som micro 4/3.

Om swap-systemet

Det opprinnelige Lensbaby-systemet består av en holder — oftest de som er kalt Composer og som har et kuleledd som kan vippes — der man plasserer optikk. Én holder kan brukes til alt av optikk, derav swap optics: man swapper eller bytter ut optikken. Har man kjøpt en holder, f.eks. Composer, behøver man kun kjøpe optikken «løst» om man vil utvide samlingen sin.

Lensbaby optikkholdere

Bildet viser fra venstre:

  • Scout: Ikke-tiltbar holder for swap-optikk. Spesielt godt egnet for Twist60 og 12 mm fisheye.
  • Composer og Composer Pro (senere er også Composer Pro II kommet til): Allroundere; dekker alle behov fordi de kan tiltes men også festes i nøytral stilling (som Scout).
  • Muse/Spark: Støvsugerslange som kameratilbehør — dette var hvordan de aller første Lensbaby så ut! Disse belgvariantene av holdere finnes med navnene Lensbaby, Lensbaby 2.0, Muse, Spark og i 2020 kom den nyeste versjonen; Spark 2.0. Man fokuserer ved å klemme eller strekke belgen. Muse og Spark/Spark 2.0 er de eneste belgholderne der man kan bytte ut optikken.
  • Control Freak: Utgått. I prinsippet en blanding av Muse og Composer — klem og vipp for å fokusere, skru deretter holderen fast i en ønsket posisjon. Finnes også i en variant kalt Lensbaby 3G.
  • Tilt transformer med Composer forsats, for micro 4/3 kameraer: Her benyttes kun frontdelen av Composer (spesiallaget, ikke forsøk å bryte din vanlige Composer i to!), i kombinasjon med en tilt-transformer som monteres på kameraet. For tidlig swap-optikk med 37 mm filtergjenger kan man skru fast et medfølgende filter på utsiden for å oppnå fokus med dette oppsettet. For all annen swapoptikk må man benytte macroconvertere mellom Composerdelen og optikken for å oppnå fokus. Klikk på bildegalleriet for å se forklaring. Det er for øvrig verdt å merke seg at det i ettertid er laget Composer Pro med m4/3 fatning — definitivt enklere i bruk!

Det som er ekstra interessant med tilt transformer er at man kan fjerne Composerdelen og deretter montere alt av Nikon-objektiver (kun Nikon) på transformeren. Man kan altså benytte Nikonobjektiver på m4/3-kamera, og i tillegg gi tilt-effekt til disse objektivene.

Om swap-optikk

EDGE, SWEET SPOT, SWIRL

Effekten til swap-optikk skilles i Edge, Sweet spot og Swirl:

  • Den opprinnelige LB-effekten er sweet spot: at et punkt er i fokus mens det som omgir dette punktet blir gradvis mer og mer uklart ut mot alle kantene av bildet. Det er typisk at også «bokehballer» blir gradvis større — ovale, nesten dråpeformede, og ikke jevnt runde — ut mot kantene. Man regulerer størrelsen på fokuspunktet med blenderringene, og plasseringen ved å vippe på Composeren.
  • Senere kom Edge-optikk, som gir en mer klassisk tilt-shifteffekt. Edge benyttes gjerne for å gi landskapsbilder miniatyreffekt, eller til å plassere et «slice of focus» på et interessepunkt i bildet — f.eks. over øynene i et portrett. Denne stripen av fokus — fra ytterkant til ytterkant —kan man sette i hvilket plan man måtte ønske; horisontalt, vertikalt, på skrå… Som med Sweet reguleres størrelsen på fokusområdet med blenderen: jo større blendertall jo større område er i fokus. Det er verdt å nevne at dersom man bruker en Edge uten å vippe på Composer blir hele bildeflaten helt skarp, mens med Sweet-optikk vil det alltid være en viss grad av forvrengning. Edgeoptikk kan altså erstatte en standard prime lens, om man ikke er uredd for å fokusere manuelt.
  • Den siste effekten, Swirl, oppnås med Twist60. Denne optikken skal helst ikke vippes, da dette medfører mørk vignettering i bortre hjørne av bildeflaten. Den selges derfor med en holder som ikke har vippemulighet (Scout), men den kan også skaffes «løst». Twist-optikk er inspirert av klassiske portrettobjektiver som Petzval. Med rett avstand mellom motiv og bakgrunn, og en viss ensformighet i bakgrunnsmønsteret (f.eks. en skog, en blomstereng eller en teglsteinsmur) vil det oppstå et fint «snurr» i bakgrunnen. Effekten reguleres — som med alt av LB — ved hjelp av blenderen.

Nyttig småplukk:

  • Tidlig swap-optikk har magnetiske blenderskiver som settes fast på utsiden av optikken. Dette gjelder Double Glass, Single Glass, Plastic, Zone plate/Pinhole, Fisheye og Soft Focus.
  • Nyere swap-optikk har innebygget blenderring. Dette gjelder Sweet-serien, Edge-serien, Creative Bokeh og Twist.
  • All LB-optikk og objektiver er å regne som prime-objektiver, de har ikke zoom men fast brennvidde. Tallet bak hver av de nyere generasjoners swap-optikk angir brennvidden. Edge35 har brennvidde på 35 mm, brennvidde på Twist60 er 60 mm, osv. Brennvidden på førstegenerasjons swap-optikk (se over) er ca 50–55 mm.
  • All swap-optikk passer i ALLE holdere (Composer, Composer Pro, Composer Pro II, Scout, Muse, Spark/Spark 2.0). Merk at Twist 60 helst ikke bør vippes (forårsaker skjev vignettering), og at Edge 35 er svært tung slik at den kan være en utfordring for førstegenerasjons Composer som er av plast.
  • Eldre swap-optikk løsnes fra sin holder ved hjelp av lokket til plastbeholderen de kommer i. Nyere optikk løsnes ved å vri de helt frem i holderen, deretter presse lett innover mot kameraet og vri mot klokkeretningen. Tenk barnesikring på medisinglass.
  • Forskjellen på de tre Composer er at de blir mer og mer solide. Ordinær Composer er av plast, Composer Pro introduserer elementer av metall, og Composer Pro II har mindre tiltvinkel enn de foregående. Som nevnt er alle kompatible med alt av swap-optikk.
  • All swap-optikk unntatt Edge 35 har filtergjenger (filter threading) i front. Diameter på eldre swap-optikk er 37 mm, mens på nyere er den 46 mm. Det går an å kjøpe en egen filterholder til Edge 35.
  • Flerhulls-blenderskivene til Soft Focus-optikken er kompatibel med all optikk som tar magnetiske blenderskiver.
  • All optikk har spesielle karaktertrekk. Soft Focus-optikken har et svært flatt fokusfelt slik at «sweet spot» er stort selv ved store blenderåpninger. Gløden hos Soft Focus-optikken ved blenderåpninger større enn f/11 ble designet inn i det optiske systemet. Double glass-optikken, på den andre siden, har en skarp og kontrastrik og – på de mest åpne blendere: liten – sweet spot, og kun beskjeden glød ved f/2.0 (uten blenderskive).
  • Double Glass-optikken har et svært kurvet fokusfelt slik at du aldri vil få et «normalt» bilde, selv med liten blenderåpning.
  • Double Glass er optisk den samme som den nyere Sweet 50.
  • Single Glass er optisk den samme som Creative Bokeh-optikken.

Førstegenerasjons swap-optikk:

Craig Strong om swap-optikk:

Lensbaby how-to videoliste:

Om Lensbaby-objektiver

I senere tid har Lensbaby økt porteføljen sin med en rekke frittstående objektiver (lenses). Ingen av de frittstående objektivene kan vippes slik Composeren gjør; effekten til disse er altså ikke relatert til tilt-shift. Også her skilles det mellom to hovedgrupper effekt: Sweet spot, Swirl og Velvet.
Lensbaby Sol 22

Sweet spot

Noen av de nyeste objektivene går tilbake til opprinnelsen, ved at de har effekt som minner om den første swap-optikken. Sol22 er spesiallaget for micro 4/3 speilløse kamera, mens Sol45 er tilsvarende objektiv for vanlige speilrefleks (både fullformat og crop-factor). Felles for Sol-objektivene er at de gir det karakteristiske sweet spot og at resten av bildeflaten blir gradvis mer og mer ute av fokus ut mot kantene. Objektivene kan vippes slik at fokuspunktet plasseres utenfor midten av bildeflata.

Begge Sol kommer dessuten med såkalte kreative bokehblader, som er to spaker som kan vippes inn foran frontelementet. Utskjæringer i disse spakene gir et spennende mønster i bildets bokeh. Bokehspakene kan også brukes til å holde fast blenderskiver fra Creative Bokeh-optikken; der ulike figurutskjæringer gir ulikt mønster i bokeh.

Sol har fast blender f/3.5 (bokehspakene endrer dette noe, ca. tilsvarende ett eller to blendertrinn).

Lensbaby Burnside 35

Swirl

Swirl er såvidt nevnt ovenfor under omtale av Twist60. I tillegg gir objektivet Burnside35 slik effekt. Burnside35 har i tillegg en spak for vignettering, man kan altså legge på mer eller mindre vignett på bildet i opptaksøyeblikket.

Sol har fast blender f/3.5 (bokehspakene endrer dette noe, ca. tilsvarende ett eller to blendertrinn).

Velvet

Velvet-serien er spesielt påtenkt portrettfoto, men har også svært god makrofunksjon og egner seg faktisk også godt til landskapsfotografering. Når objektiver i Velvet-serien benyttes med helt åpen blender sees en karakteristisk «glow» — a la Ortoneffekt, der motivet altså er i fokus, men det er som om det ligger et glødende lys over alle skarpe streker. Man skal ikke blende mye ned før denne gløden avtar og med høye blendertall fra rundt f/8 er Velvet svært skarpe objektiver. Bokeh vil imidlertid alltid ha en myk kvalitet, som fløyel.

Velvet finnes med brennvidde 85, 56 og 28 mm. Bildet viser silver edition, som er i begrenset opplag og litt dyrere enn standard svart utførelse.

Lensbaby Trio 28

For micro 4/3

I tillegg til Sol22 og micro 4/3-versjoner av de andre objektivene finnes det et spesialobjektiv for dette systemet, Trio28. Brennvidden er som man antar 28 mm, og som med Sol22 er det fast blender f/3.5.

Trio28 har tre objektiv i ett, og tilbyr alle de tre effektene nevnt ovenfor: Velvet, Twist (swirl) og Sweet — disse veksles mellom ved å vri på linseelementet i front av objektivet. I tillegg kan jo den ekstra kreative forsøke å ta bilder der objektivet står midt mellom to av disse effektene, for en slags dobbelteksponering i kameraet.

Macro

  • Alle LB-objektiver inkl. Composer kan brukes i kombinasjon med tredjeparts mellomringer. Som med ethvert objektiv vil dette medføre noe tap av lys.
  • LBs egne macro-konvertere (plasseres inne i selve Composeren før man monterer en swap-optikk) bevarer plasseringen av det såkalte Sweet spot fordi de flytter optikken — men ikke kuleleddet — fremover.
  • Mellomringer (som plasseres mellom kameraet og Composeren) flytter alt fremover, slik at du faktisk kan risikere å bevege Sweet spot utenfor bilderamma dersom du tilter Composeren maksimalt til en side.
  • All optikk og objektiver har nærgrense for fokus oppgitt på sin produktside.
  • Se dette blogginnlegget av Kathleen Clemons om hvordan man kan utnytte kompresjon forårsaket av lengre brennvidde til å eliminere deler av bakgrunnen når man fotograferer makro på trange og små plasser.

Macro-convertere eller macrofilter?

  • Macro-convertere (høyre) forstørrer senter av optikkens bildesirkel, slik at Sweet-optikk får et større sweet spot. Macrofilter (venstre) bevarer størrelsen på sweet spot.
  • Jo kortere brennvidde jo mer forstørrelse gir macro-converterne. Jo lengre brennvidde jo mer forstørrelse gir macrofilterne.

Lensbaby Macro Accessories

Kjøpe Lensbaby brukt?

Lensbaby Composer Double glass

De meste vanlige Lensbaby å finne i bruktmarkedet (Finn osv) er førstegenerasjons Composer — altså uten Pro. Du ser den helt til venstre på bildet over, et veldig karakterisk utseende med de metallignende kantene rundt den svarte fokusringen. Ikke la deg «lure» av hva selgeren kaller den, de fleste er såpass ukjente med hele systemet at de bare kaller den det første og det beste de finner ved et googlesøk og nå er jo Composer Pro det man kaller disse. Den kommer som regel med den eldre swap-optikken Double glass, en 50 mm sweet spot-optikk med magnetiske blenderskiver (eldre optikk er for øvrig lett gjenkjennbar pga. det buede linsedekselet, se bildet over — på ny swapoptikk er dette helt flatt). Selve Composeren er ganske simpel, alt er laget i plast  — metalleffekten er bare malt på. For en slik ville jeg ikke vært villig til å betale mer enn ca. 400 kroner.

De to senere versjonene er adskillig bedre, selv foretrekker jeg faktisk Composer Pro (i midten) over Composer Pro II (til høyre) fordi den lar seg tilte noen få grader mer. Det som skiller disse to siste fra førsteversjon, er at kulen i leddet er laget av metall — Pro II har dessuten flere deler i metall. Jeg ville nok strukket meg opp mot 900–1200 kroner for en brukt Composer Pro, avhengig av medfølgende swap-optikk, og også for en brukt Composer Pro II vil den optikken som følger med være avgjørende for prisen; rundt 1500 kroner er en ok pris. Løs optikk selges brukt fra Lensbaby for fra 80 dollar og oppover, men så kommer jo frakt (de bruker kun UPS) og moms oppå dette.